vineri, 10 iunie 2011

Rezultatele renumărării, Pro sau Contra AIE2?

În conformitate cu prevederile art.133 al Codul electoral (Legea R.M. nr.1381 din 21.11.97) atribuirea mandatelor de consilier pentru Consiliul municipiului Chișinău se efectuează prin împărţirea succesivă a numărului de voturi valabil exprimate pentru fiecare partid, la 1, 2, 3, 4...etc. pînă la 51. Din rezultatele tuturor împărţirilor şi din numărul de voturi valabil exprimate pentru candidaţi se iau în descreştere atîtea numere cîte mandate urmează să fie distribuite în circumscripţia electorală. De cîte numere din acest şir descrescător dispune partidul, atîtea mandate i se atribuie.

Astfel conform informației prezentate de CEC după prelucrarea a 100,0% procese verbale rezulatele alegerilor locale se exprimă în modul următor:

Metoda respectivă de repartizare a mandatelor este supranumită metoda d'Hondt, ea fiind pe larg utilizată în întrega lume.

Astfel, în urma utilizării respectivei metode situația în Consiliul mun. Chișinău se prezintă în felul următor:

Care ar putea fi evoluția raportului de forțe în cadrul Consiliului mun. Chișinău, după o eventuală renumărare a voturilor?

1.Să presupunem o marjă de eroare de 3,0% în defavoarea candidatului electoral PCRM, ceea ce ar constitui o abatere absolută de 4770 de voturi, în acest context PCRM ar obține 154233 de voturi valabil exprimate.

Impactul asupra structurii Consiliului mun. Chișinău va fi următor:

În cazul în care în urma renumărării voturilor se vor diminua voturile exprimate pentru concurentul electoral PCRM cu 3,0% sau 4770 de voturi, aceasta va avea ca impact pierderea unui mandat în Consiliul mun. Chișinău. Ca rezultat analistul politic independent Dl.Gurău nu se va regăsi în funcția de consilier.

În acest caz cel de-al 26 mandat în Consiliul mun. Chișinău, conform repartizării va reveni concurentului electoral PL.

2.Să presupunem o marjă de eroare de 0,4% în favoarea PL, ceea ce ar constituie o abatere absolută de 439 de voturi, în acest context PL ar obține 110183 de voturi valabil exprimate.

Impactul asupra structurii Consiliului mun. Chișinău va fi următor:

În acest caz obținem practic același rezultat PCRM – 25 mandate, PL 18 mandate.

Concluzie: Observăm că evoluția structurii Consiliului mun. Chișinău poate fi modificată radical în urma renumărării voturilor la concurenții electorali antrenați în exercițiul de votare. Evident că cea mai simplă abordare ar fi de găsit 440 de voturi pentru candidatul electoral PL, dar acestea fiind doar așteptările autorului...

P.S. După exprimarea opțiunilor în cadrul exercițiului votare, nu ne rămîne nimic altceva decît să ne rugăm cu gîndul la Dumnezeu și să așteptăm rezultatele renumărării voturilor concurentului electoral PL!

P.S. Să avem credință în Dumnezeu și să nu disperăm :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu